Obraz1

Terrina z serka kremowego

Składniki:

250 g szynki konserwowej

500 g serka kremowego
np. Delikat, Turek lub inny
tego typu

News will be here

2 duże pęczki rzodkiewki

1 – 2 ogórki (w zależności
od wielkości)

1 duży pęczek koperku

100 ml mleka

3 płaskie łyżki żelatyny

sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. „Keksówkę” lub foremki do pasztetu wykładamy folią spożywczą, a następnie jej spód i boki obkładamy wędliną.
Ogórki i rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Dobrze schłodzony serek przekładamy do miski, dodajemy do niego ogórki, rzodkiewkę i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wlewamy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy, od czasu do czasu sprawdzając konsystencję. Lekko tężejącą masę przelewamy do „keksówki”. Wierzch serka przykrywamy wędliną, „keksówkę” owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Schłodzoną terrinę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy z niej folię i kroimy w plastry.

Smacznego!