Terrina z serka kremowego
Składniki:
250 g szynki konserwowej
500 g serka kremowego
np. Delikat, Turek lub inny
tego typu

2 duże pęczki rzodkiewki
1 – 2 ogórki (w zależności
od wielkości)
1 duży pęczek koperku
100 ml mleka
3 płaskie łyżki żelatyny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. „Keksówkę” lub foremki do pasztetu wykładamy folią spożywczą, a następnie jej spód i boki obkładamy wędliną.
Ogórki i rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Dobrze schłodzony serek przekładamy do miski, dodajemy do niego ogórki, rzodkiewkę i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wlewamy zimną żelatynę i dokładnie mieszamy, od czasu do czasu sprawdzając konsystencję. Lekko tężejącą masę przelewamy do „keksówki”. Wierzch serka przykrywamy wędliną, „keksówkę” owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Schłodzoną terrinę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy z niej folię i kroimy w plastry.
Smacznego!
Podobne wpisy