Na obiad „Sycąca zupa z ciecierzycy”
Składniki:
2 łyżeczki oliwy
2 średnie cebule posiekane
8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka
2 łyżki octu z białego wina
2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
5 ząbków czosnku, wyciśniętych
2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone
2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlewamy bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy ciecierzycę i kmin rzymski, gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut. Dodajemy czosnek, pomidory, świeżą miętę i gotujemy wszystko około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!
Podobne wpisy