Obraz1

Na obiad „Sycąca zupa z ciecierzycy”

Składniki:

2 łyżeczki oliwy

2 średnie cebule posiekane

8 szklanek (2l) bulionu z kurczaka

2 łyżki octu z białego wina

2 puszki (po 425g) ciecierzycy, odsączonej

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

5 ząbków czosnku, wyciśniętych

2 duże pomidory (440g), pozbawione pestek i drobno pokrojone

2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy mieszając aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Wlewamy bulion z kurczaka i ocet winny. Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy ciecierzycę i kmin rzymski, gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia 15 minut. Dodajemy czosnek, pomidory, świeżą miętę i gotujemy wszystko około 5 minut lub do chwili, aż pomidory będą miękkie. Zupę podajemy z grzankami.

Smacznego!