Dorsz w sosie pomidorowo-imbirowym
Składniki:
2 – 3 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 1 cm kawałek imbiru
3 łyżki oleju rzepakowego
po szczypcie ostrej papryki, curry, kuminu i kurkumy
puszka pomidorów krojonych
100 ml wywaru jarzynowego
sok z połowy cytryny
500 g filetów z dorsza
kilka gałązek posiekanej kolendry lub pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Olej rozgrzewamy na głębszej patelni lub w rondlu, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy imbir oraz ostrą paprykę, curry, kumin i kurkumę, mieszamy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i połowę soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, dusimy 5 minut. Układamy filety z dorsza, przykrywamy, dusimy 5 minut, dorsza odwracamy i dusimy kolejne 5 min. Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, przyprawiamy. Przed podaniem osypujemy kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!
Podobne wpisy