polędwiczki

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Składniki:
15 dkg suszonych śliwek bez pestek
100 ml brandy
4 łyżki wody
440 g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
100 ml śmietanki 30% tłuszczu
4 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy śliwki, wlewamy brandy i wodę – gotujemy na małym ogniu do czasu aż śliwki będą miękkie. Mięso kroimy na dwucentymetrowe kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni roztapiamy masło z olejem, wkładamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez 2 – 3 minuty z każdej strony do miękkości. Do mięsa dodajemy śliwki z syropem, gotujemy przez 1 – 2 minuty na większym ogniu. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez około minutę, co chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Smacznego!