krem z cukini

Zupa krem z cukinii z grzankami

Sezon na cukinię rozpoczęty. Pierwsze warzywa cukinii pojawiają się już w czerwcu. Szybka i niedroga kremowa zupa z cukinii może stanowić bardzo zdrowe i pożywne danie. Poniżej przepis.

Składniki:

cebula – 1 szt.

News will be here

ziemniaki – 400 g

cukinia – 700 g

oliwa z oliwek – 2 łyżki

bulion warzywny – 750 ml

sok z cytryny – 2-3 łyżki

śmietanka 30% – 75 g

kromki bagietki – 8 szt.

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku wraz z cebulą na gorącej oliwie, przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do miękkości.

Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kromki bagietki kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia i podpiekamy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Zupę podajemy z grzankami.

Smacznego!