Przepis na : Forszmak lubelski – poleca Julia Sabadosh
Składniki:
500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka
300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem)
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 duża czerwona papryka
5 średnich ogórków kiszonych
8 niedużych pieczarek
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
sól morska
świeżo mielony pieprz
smalec lub olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem. Obtaczamy wszystkie kawałki w mące pszennej. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki smalcu lub oleju. Podsmażamy mięso (najlepiej partiami, nie dajemy wszystkiego na raz), aż zmieni kolor. Usmażone mięso wrzucamy do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty czosnek, smażymy razem jeszcze minutę i także wrzucamy do bulionu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Podsmażamy razem ok. 3 minuty i dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut.
Zupę lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem do smaku – solą i pieprzem (jeśli jeszcze potrzeba) oraz majerankiem. Forszmak możemy zabielić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki (ja wolę bez) lub dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Jeśli chcemy podać go w formie bardziej gęstego gulaszu, wystarczy zagęścić go zasmażką lub zaprawić 3 łyżkami mąki. Podajemy z pieczywem lub z kaszą.
Smacznego!
Podobne wpisy