obrazek wyróżniający2

Przepis na : Forszmak lubelski – poleca Julia Sabadosh 

Składniki:

500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka

300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem)

News will be here

2 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 duża czerwona papryka

5 średnich ogórków kiszonych

8 niedużych pieczarek

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody

3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego 

4 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku

sól morska

świeżo mielony pieprz

smalec lub olej do smażenia

mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:

Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem. Obtaczamy wszystkie kawałki w mące pszennej. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki smalcu lub oleju. Podsmażamy mięso (najlepiej partiami, nie dajemy wszystkiego na raz), aż zmieni kolor. Usmażone mięso wrzucamy do bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty czosnek, smażymy razem jeszcze minutę i także wrzucamy do bulionu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Podsmażamy razem ok. 3 minuty i dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut.

Zupę lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem do smaku – solą i pieprzem (jeśli jeszcze potrzeba) oraz majerankiem. Forszmak możemy zabielić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki (ja wolę bez) lub dodatkowo zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Jeśli chcemy podać go w formie bardziej gęstego gulaszu, wystarczy zagęścić go zasmażką lub zaprawić 3 łyżkami mąki. Podajemy z pieczywem lub z  kaszą.

Smacznego!