nalesniki

Pomysł na obiad- Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku zapiekane w piekarniku, to pyszny pomysł na obiad. Przepis na ciasto oraz na farsz jest bardzo prosty, a same naleśniki smakują wyśmienicie.

Składniki na ciasto:

 1 szklanka mąki, 1½ szklanki mleka, 2 jaja, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, papryka mielona, zioła prowansalskie.

News will be here

Składniki na farsz:

80 dkg mięsa mielonego, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 papryczka chili, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 30 dkg sera żółtego, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru, pieprz cayenne, oregano, papryka słodka, oliwa z oliwek, sól.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy, podsmażamy wszystko w dużym rondlu na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Dusimy ok. 15 min. Pomidory z puszki miksujemy, łączymy z mięsem. Dodajemy koncentrat, sól, cukier oraz przyprawy i pokrojoną w paski paprykę chili. Kukurydzę i fasolę czerwoną odsączamy z zalewy i wrzucamy do rondla, wszystko dusimy jeszcze 10 min.

Sporządzamy ciasto naleśnikowe z podanych składników i smażymy naleśniki, usmażone przykrywamy, aby stały się bardziej elastyczne. Rozgrzewamy piec do 180ºC. Masło roztapiamy, część wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Naleśniki nadziewamy farszem, zawijamy w rulon i układamy w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, resztą masła polewamy naleśniki, a na wierzch ścieramy ser. Zapiekamy w 180ºC przez 20 minut. Potrawę możemy podać posypaną natką pietruszki i pokrojoną drobno papryczką chili.

Smacznego!