chleb

Przepis na „Szybki chleb na drożdżach”

Poleca Martyna Niewiadomska – uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie.

Składniki na foremkę o wymiarach 11×33 cm:

300 g mąki pszennej,

 100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną),

News will be here

 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub jasnej),

4 łyżki płatków owsianych

 czubata łyżeczka cukru,

 czubata łyżeczka soli,

 50 g słonecznika,

 2-3 łyżki siemienia lnianego

 400 ml ciepłej wody,

 łyżka oleju,

 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,

 dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy. Krótko miksujemy mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-4 minuty) – ciasto będzie dość rzadkie i będzie się bardzo kleić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy na 60 minut do podwojenia objętości. Pieczemy w 190℃ przez 50- 60 minut.


Smacznego!

Foto:pixabay.com, TZiUG