Przepis na „Szybki chleb na drożdżach”
Składniki na foremkę o wymiarach 11×33 cm:
300 g mąki pszennej,
100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną),
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub jasnej),
4 łyżki płatków owsianych
czubata łyżeczka cukru,
czubata łyżeczka soli,
50 g słonecznika,
2-3 łyżki siemienia lnianego
400 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy. Krótko miksujemy mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-4 minuty) – ciasto będzie dość rzadkie i będzie się bardzo kleić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypujemy słonecznikiem i odstawiamy na 60 minut do podwojenia objętości. Pieczemy w 190℃ przez 50- 60 minut.
Smacznego!
Foto:pixabay.com, TZiUG
Podobne wpisy