paszteciki-2

Przepis na pyszną przekąskę : Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami.

Składniki:

Ciasto francuskie gotowe – 1szt.

Kapusta biała – 500g

Cebula – 100g

Pieczarki – 300g

Bułka tarta – 1 łyżka

Olej – 50 ml

Jaja – 2szt.

Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Przeprowadzamy obróbkę wstępna surowców. Kapustę szatkujemy i dusimy w małej ilości wody do odparowania. Pieczarki rozdrabniamy np. ścierając na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy pieczarki – smażymy do odparowania wody i przekładamy do kapusty. Dusimy chwilę razem. Farsz schładzamy dodajemy bułkę tartą, jedno jajo i mieszamy. Ciasto rozkładamy na stolnicy, przecinamy wzdłuż na dwie połowy. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, na drugim brzegu układamy nadzienie uformowane w wałek i zwijamy tak, aby brzegi ciasta się zetkknęły. Otrzymany wałek kroimy skośnie na paszteciki o szerokości ok. 4cm Powierzchnię pasztecików smarujemy jajkiem (możemy posypać kminkiem). Paszteciki ukaładamy na blasze wyłożonej papierem zachowując odstępy ok. 2- 3 cm i pieczemy na złoty kolor w temp. 220℃  Smacznego!