Przepis na „Poznańskie szneki z glancem”
Składniki:
500 g mąki
kostka masła
szklanka mleka
2 całe jajka + żółtko (białko będzie nam potrzebne do lukru)
50 g drożdży
łyżka cukru
cukier waniliowy
sól
lukier:
150 g cukru pudru
białko
łyżka soku z cytryny
(cukier ucieramy z białkiem, pod koniec dodajemy sok z cytryny)
Przygotowanie:
Z ciepłego mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dolewamy wyrośnięte drożdże, dosypujemy mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy przestudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Z ciasta robimy bułeczki. Formujemy wałek i ciasno zwijamy jak ślimaczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. następnie smarujemy po wierzchu mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 30-35 min. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Smacznego!
Podobne wpisy