Publikacja6

Przepis na „Poznańskie szneki z glancem”

Składniki:

500 g mąki

kostka masła

News will be here

szklanka mleka

2 całe jajka + żółtko (białko będzie nam potrzebne do lukru)

50 g drożdży

łyżka cukru

cukier waniliowy

sól

lukier:

150 g cukru pudru

białko

łyżka soku z cytryny

(cukier ucieramy z białkiem, pod koniec dodajemy sok z cytryny)

Przygotowanie:

Z ciepłego mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dolewamy wyrośnięte drożdże, dosypujemy mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy przestudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Z ciasta robimy bułeczki. Formujemy wałek i ciasno zwijamy jak ślimaczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. następnie smarujemy po wierzchu mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 30-35 min. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.

Roman Shtefan – uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie

  Smacznego!