babka

Prosty przepis na babkę? Babka zebra. Miękka, pyszna i zachwyca swoim wyglądem

Składniki:

400 g mąki pszennej

320 g cukru

News will be here

5 jajek

220 ml wody mineralnej

150 g oleju

30 g kakao

30 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia

20 g tłuszczu do wysmarowania formy

20 g bułki tartej

30 cukru pudru do posypania

Wykonanie:

Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, dodać kolejno po 1 żółtku, a następnie olej i wodę mineralną, ubić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, wymieszać, do drugiej dodać mąkę 30 g, wymieszać. Na środek tortownicy kłaść łyżkę ciasta białego, a następnie w to samo miejsce kłaść łyżkę ciasta ciemnego i tak do wyłożenia całej ilości ciasta. Piec. ok 1 godz. w temp.170-190 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!