KOMUNIKAT: Na podtopionych terenach trzeba dbać o higienę
KOMUNIKAT♦ Jak informuje Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ropczycach, woda z wodociągów nadzorowanych przez Inspekcję Sanitarną nadaje się do picia. Sanepid zaleca daleko idącą ostrożność i ścisłe trzymanie się zasad higieny dla uniknięcia chorób. Poniżej treść komunikatu, który kieruje do mieszkańców powiatowy inspektor sanitarny.
W przypadku studni, które mogły ulec podtopieniu lub zalaniu nie należy spożywać wody bez wcześniejszego oczyszczenia i dezynfekcji. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i wydezynfekować. Wodę do picia z ujęć nienadzorowanych przez Inspekcję Sanitarną należy gotować przed spożyciem.
Pomieszczenia zalane należy oczyścić, wysuszyć, wydezynfekować, szczególnie te, w których przechowuje się żywność i przebywają małe dzieci i osoby starsze. Pomieszczenia sanitarne należy zmywać dostępnymi w handlu środkami czystości i utrzymywać w należytym porządku.
Tylko z pewnego źródła
Należy dokładnie zwracać uwagę na spożywaną żywność i źródło jej pochodzenia. Żywność zepsuta, zanieczyszczona, spleśniała i powtórnie zamrażana jest szkodliwa dla zdrowia.
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny chroni przed zachorowaniem, dlatego należy dokładnie myć ręce wodą i mydłem, zwłaszcza przed jedzeniem posiłków, ich przyrządzaniem i pielęgnowaniem dzieci.
W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów zatrucia pokarmowego należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.
Celem uniknięcia zachorowań, w trosce o zdrowie mieszkańców Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ropczycach zaleca stosować się do w/w wskazówek.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Ropczycach
Podobne wpisy