babka

Puszysta babka cytrynowa na wielkanocny stół

Składniki:

250 g mąki

200 g cukru

200 g masła roślinnego

4 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

5 łyżek cukru pudru

Sok z cytryny

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku, pozostawiamy do ostudzenia.

Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z cukrem na jasną masę. Dolewamy masło, sok z cytryny, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową, miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy do babek. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok cytrynowy, mieszając do uzyskania konsystencji lukru.

Wystudzoną babkę polewamy lukrem.

Smacznego!