Kruche koperty z jabłkami
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny, zimnej
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
3-4 jabłka, duże
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki kaszki manny
Dodatkowo:
1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Przygotowanie:
Składniki powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego na drobne kawałeczki. Następnie dodajemy śmietanę oraz jajko i szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy ponownie do lodówki, natomiast drugą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy paski ciasta o szerokości około 10 cm. Następnie przecinamy w poprzek tworząc kwadrat 10×10 cm. Na środek każdego wykładamy niewielką ilość kaszki manny i kawałeczki jabłek. Boki zlepiamy ze sobą tworząc kopertę. Układamy na blaszce do pieczenia jeden obok drugiego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15-20 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Podobne wpisy