Obraz1

Kruche koperty z jabłkami

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru pudru

200 g masła lub margaryny, zimnej

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

3-4 jabłka, duże

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 szklanki kaszki manny

Dodatkowo:

1 jajko wymieszane z odrobiną mleka

Przygotowanie:

Składniki powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego na drobne kawałeczki. Następnie dodajemy śmietanę oraz jajko i szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy ponownie do lodówki, natomiast drugą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy paski ciasta o szerokości około 10 cm. Następnie przecinamy w poprzek tworząc kwadrat 10×10 cm. Na środek każdego wykładamy niewielką ilość kaszki manny i kawałeczki jabłek. Boki zlepiamy ze sobą tworząc kopertę. Układamy na blaszce do pieczenia jeden obok drugiego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15-20 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Identycznie postępujemy z pozostałym ciastem. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!