Ekspresowe ciasteczka cytrynowe
Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 szklanki mąki;
1/2szklanki cukru pudru;
2 jaja;
2 łyżki śmietany 18%;
3 łyżki oleju;
sok z ½ cytryny;
1 łyżka cukru waniliowego;
3 łyżki dowolnych posiekanych orzechów,
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. W tym czasie do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, możemy rozrzedzić je, dodając śmietany. Elastyczne ciasto nakładamy do worka cukierniczego z tylką i wyciskamy ciastka w kształcie koła, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zamiast worka możemy formować okrągłe ciasteczka łyżką. Pamiętać należy, że ciasto w trakcie pieczenia podrośnie, dlatego między ciastkami należy zostawić ok. 2 cm odstępu. Ciastka przed pieczeniem możemy posypać grubym cukrem. Pieczemy przez około 15 -20 minut.
Smacznego!
Podobne wpisy