Obraz1

Ekspresowe ciasteczka cytrynowe

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

2 szklanki mąki;

1/2szklanki cukru pudru;

2 jaja;

2 łyżki śmietany 18%;

3 łyżki oleju;

sok z ½ cytryny;

1 łyżka cukru waniliowego;

3 łyżki dowolnych posiekanych orzechów,

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. W tym czasie do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, możemy rozrzedzić je, dodając śmietany. Elastyczne ciasto nakładamy do worka cukierniczego z tylką i wyciskamy ciastka w kształcie koła, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zamiast worka możemy formować okrągłe ciasteczka łyżką. Pamiętać należy, że ciasto w trakcie pieczenia podrośnie, dlatego między ciastkami należy zostawić ok. 2 cm odstępu. Ciastka przed pieczeniem możemy posypać grubym cukrem. Pieczemy przez około 15 -20 minut.

Smacznego!