Obraz1

Zupa krem z cukinii z grzankami

Składniki:
cebula – 1 szt.
ziemniaki – 400 g
cukinia – 700 g
oliwa z oliwek – 2 łyżki
bulion warzywny – 750 ml
sok z cytryny – 2-3 łyżki
śmietanka 30% – 75 g
kromki bagietki – 8 szt.
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku wraz z cebulą na gorącej oliwie, przez około 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do miękkości.
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kromki bagietki kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia i podpiekamy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!