Obraz1

Domowy sorbet truskawkowy

Składniki:

500 g truskawek

około pół szklanki cukru

News will be here

sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i umieszczamy go w rondelku, dodajemy dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewamy syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w garnku i miksujemy na gładką masę. Do masy truskawkowej wlewamy syrop z cukru. Całość mieszamy i przelewamy do niedużego pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjmujemy pojemnik i mieszamy masę lodową np. ręcznym blenderem. Blendujemy lody jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać „na gałki”. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładamy do zamrażalnika. Taki sorbet można wykonać również z innych owoców sezonowych, np. malin, jagód leśnych, borówek.

  Smacznego!