Obraz1

Rolsy buraczkowe

Składniki:

Naleśniki buraczkowe:

2 jajka

News will be here

200 g gotowanego buraka

1/2 szkl. mleka

1/2 szkl. wody

1 szkl. mąki pszennej

sól do smaku

1 łyżka oleju rzepakowego

Ponadto:

liście sałaty masłowej

papryka czerwona i żółta

opcjonalnie plastry szynki

300 g serka kremowego chrzanowego

Sposób przygotowania:

Buraka gotujemy do miękkości lub kupujemy gotowanego i rozdrabniamy dokładnie blenderem. Jajka miksujemy z mlekiem, mąką, olejem i solą. Dodajemy rozdrobnionego buraka i miksujemy na gładkie ciasto, wodą regulując gęstość ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy kolejno naleśniki. Każdy przestudzony naleśnik smarujemy serkiem, układamy liście sałaty i paski papryki. Możemy też na sałatę ułożyć plastry szynki. Tak przygotowane naleśniki ciasno zwijamy w rulon. Rolsy wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę a następnie kroimy w ok. 2 – 3 cm kawałki. Podajemy jako przekąskę.

Smacznego!