Rolsy buraczkowe
Składniki:
Naleśniki buraczkowe:
2 jajka

200 g gotowanego buraka
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 szkl. mąki pszennej
sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
Ponadto:
liście sałaty masłowej
papryka czerwona i żółta
opcjonalnie plastry szynki
300 g serka kremowego chrzanowego
Sposób przygotowania:
Buraka gotujemy do miękkości lub kupujemy gotowanego i rozdrabniamy dokładnie blenderem. Jajka miksujemy z mlekiem, mąką, olejem i solą. Dodajemy rozdrobnionego buraka i miksujemy na gładkie ciasto, wodą regulując gęstość ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy kolejno naleśniki. Każdy przestudzony naleśnik smarujemy serkiem, układamy liście sałaty i paski papryki. Możemy też na sałatę ułożyć plastry szynki. Tak przygotowane naleśniki ciasno zwijamy w rulon. Rolsy wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę a następnie kroimy w ok. 2 – 3 cm kawałki. Podajemy jako przekąskę.
Smacznego!
Podobne wpisy