Obraz1

Sałatka z brokułem i kabanosami 

Składniki:

3 garście makaronu (np. kokardki lub świderki)

1 szt. brokułu

1 op. kabanosów np. Tarczyński

1 szt. jabłka

1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy na ok. 1 cm kawałki i podsmażamy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Brokuł dzielimy na różyczki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 2 min. od momentu zagotowania wody. Po tym czasie odcedzamy go na sitku. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Następnie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawiamy do smaku.

Na półmisku układamy makaron (możemy go lekko oprószyć solą i pieprzem), następnie ugotowany brokuł, jabłko i kabanosy. Całość polewamy sosem czosnkowym. Na koniec posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!