Sałatka z brokułem i kabanosami
Składniki:
3 garście makaronu (np. kokardki lub świderki)
1 szt. brokułu
1 op. kabanosów np. Tarczyński
1 szt. jabłka
1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy na ok. 1 cm kawałki i podsmażamy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Brokuł dzielimy na różyczki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 2 min. od momentu zagotowania wody. Po tym czasie odcedzamy go na sitku. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Następnie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawiamy do smaku.
Na półmisku układamy makaron (możemy go lekko oprószyć solą i pieprzem), następnie ugotowany brokuł, jabłko i kabanosy. Całość polewamy sosem czosnkowym. Na koniec posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Podobne wpisy