Pomysł na szybki obiad- Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
20 g tartego parmezanu
300 g dowolnego makaronu
500 g szpinaku
150 ml śmietanki kremówki (najlepiej z 30% zawartością tłuszczu)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki, obsypujemy solą i pieprzem.
Na patelnię grillową lub zwykłą wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Kawałki kurczaka podsmażamy przez kilka minut, aż nabiorą ładnego koloru. Następnie przekładamy mięso do miseczki.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i szpinak. Całość smażymy przez 2 minuty, stale mieszając.
Do szpinaku dodajemy śmietanę i mięso z kurczaka. Sos gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem (można polać po makaronie lub wymieszać). Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Podobne wpisy