Obraz1

Pomysł na szybki obiad- Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

1 ząbek czosnku

20 g tartego parmezanu

300 g dowolnego makaronu

500 g szpinaku

150 ml śmietanki kremówki (najlepiej z 30% zawartością tłuszczu)

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki, obsypujemy solą i pieprzem.

Na patelnię grillową lub zwykłą wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Kawałki kurczaka podsmażamy przez kilka minut, aż nabiorą ładnego koloru. Następnie przekładamy mięso do miseczki.

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i szpinak. Całość smażymy przez 2 minuty, stale mieszając.

Do szpinaku dodajemy śmietanę i mięso z kurczaka. Sos gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem (można polać po makaronie lub wymieszać). Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!