Mus malinowy
Składniki:
– maliny – 300 g (lub truskawki, mogą być mrożone)
– cukier – 1/4 szklanki
– jogurt grecki – 100 g
– śmietanka kremówka – 125 ml
– żelatyna – 3 łyżeczki
– świeże owoce – opcjonalnie (do środka musu i do ozdoby)
Przygotowanie:
Maliny podgrzewamy z cukrem, do momentu, aż się zupełnie rozgotują. Miksujemy maliny na gładki krem lub możemy też przetrzeć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek i studzimy. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody.
Do malin dodajemy jogurt i mieszamy. .Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodajemy ją partiami do malin z jogurtem. Smakujemy i ewentualnie dodajemy nieco cukru pudru, jeśli deser okaże się zbyt kwaśny (to zależy od smaku użytych owoców). Następnie dodajemy żelatynę, upłynnioną w kąpieli wodnej. Mus porcjujemy do pucharków i chłodzimy do zestalenia. Możemy udekorować owocami i bitą śmietaną lub słodkim sosem np. waniliowym.
Smacznego!
Podobne wpisy