Sałatka z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami – zdrowa i lekka
Składniki:
300 g makaronu kokardki
150 g świeżych liści szpinaku (szpinak baby)
100 g suszonych pomidorów z oliwy
1 mała czerwona cebulka
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 spore ząbki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
4 łyżki nasion słonecznika lub innych ulubionych orzechów
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Liście szpinaku myjemy i odstawiamy na durszlaku do osuszenia. Wyjęte z oleju pomidory kroimy w paski, a cebulkę drobno siekamy. Szpinak również kroimy w paski.
Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
Sos: W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki sosu, zakręcamy szczelnie i potrząsamy naczyniem, aż wszystko ładnie się połączy.
Do miski przekładamy ugotowany makaron, pokrojony szpinak, suszone pomidory i cebulkę. Całość polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Podobne wpisy