sałatka

Sałatka z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami – zdrowa i lekka

Składniki:

300 g makaronu kokardki

150 g świeżych liści szpinaku (szpinak baby) 

News will be here

100 g suszonych pomidorów z oliwy

1 mała czerwona cebulka

Sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

2 spore ząbki zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

4 łyżki nasion słonecznika lub innych ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Liście szpinaku myjemy i odstawiamy na durszlaku do osuszenia. Wyjęte z oleju pomidory kroimy w paski, a cebulkę drobno siekamy. Szpinak również kroimy w paski.

Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. 

Sos: W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki sosu, zakręcamy szczelnie i potrząsamy naczyniem, aż wszystko ładnie się połączy.

Do miski przekładamy ugotowany makaron, pokrojony szpinak, suszone pomidory i cebulkę. Całość polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Smacznego!