DSC_6360

Kucharze z Ropczyc mocni regionalnymi smakami

ROPCZYCE Byli uczniowie ropczyckiego Zespołu Szkół AgroTechnicznych z sukcesem wrócili z I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ. W piątek i sobotę, 14 września, rozgrywano je w Lesznie k/Warszawy, w Parku Rozrywki JULINEK. Grupa kucharzy wyszkolonych w Ropczycach, występujących pod szyldem „Poparzeni Ogniem”, w kategorii Danie Narodowe/Regionalne zyskała uznanie jurorów i zajęła III miejsce.

 

– W tej kategorii zaserwowaliśmy proziaki smarowane masłem i doprawione niedźwiedzim czosnkiem, pasztet wędzony z dżemem z mirabelek, grillowane jabłko. Była też wędzona słonina na podpiekanym chlebie okraszona cebulką z grilla. Do tego podaliśmy ser z popiołem bukowym, który przywieźliśmy od lokalnego producenta z Zawady – mówi Marcin Czapka, członek zespołu „Poparzeni Ogniem”.

– Jestem przede wszystkim szczęśliwa, że pokazaliśmy się z dobrej strony. Fajne jest to, że absolwenci z pasją kontynuują szkolne tradycje i angażują się w takie konkursy- mówi Wioletta Walczyk- Weselak, nauczyciel z ZSA-T w Ropczycach i kierownik drużyny.

W zespole byli też: Marcin Czapka, Łukasz Kot, Paweł Szerszeń, Gabriela Czapka i Ewa Kłusek. W Lesznie reprezentowali Powiat Ropczycko – Sędziszowski. –  Chciałabym bardzo podziękować zarządowi powiatu za pomoc, ale również panu Bogusławowi Wojnowskiemu,  dyrektorowi ZSA-T i innym sponsorom: firmie Vacanceselect i Zakładowi Drzewnemu B.iP. Czapka – podkreśla Wioletta Walczyk- Weselak.

Jak dodaje, konkurs okazał się największym w jakim miała okazję uczestniczyć. – Dla nas to była duża impreza, bo chyba od 17 lat jeżdżę na podobne konkursy, ale po raz pierwszy  zmierzyliśmy się z aż 11 ekipami spoza Polski. Międzynarodowe towarzystwo i konkurs wysokiej rangi. Cieszymy się, że mogliśmy się zaprezentować – mówi pani Wioletta i podkreśla: – Jesteśmy wszyscy wdzięczni restauratorowi Piotrkowi Basarze z Dębicy i panu Kazimierzowi Rakowi, cukiernikowi z Rzeszowa, bo udzielili nam bardzo cennych wskazówek przed konkursem.

I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ wygrali Szwedzi, pokonując 26 drużyn z 8 krajów.

kbr



Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości. Zgadzasz się więc, że zawartość każdego wpisu na tej stronie wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów czy webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności. Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.

twenty + seventeen =

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!