Kucharze z Ropczyc mocni regionalnymi smakami
ROPCZYCE► Byli uczniowie ropczyckiego Zespołu Szkół AgroTechnicznych z sukcesem wrócili z I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ. W piątek i sobotę, 14 września, rozgrywano je w Lesznie k/Warszawy, w Parku Rozrywki JULINEK. Grupa kucharzy wyszkolonych w Ropczycach, występujących pod szyldem „Poparzeni Ogniem”, w kategorii Danie Narodowe/Regionalne zyskała uznanie jurorów i zajęła III miejsce.
– W tej kategorii zaserwowaliśmy proziaki smarowane masłem i doprawione niedźwiedzim czosnkiem, pasztet wędzony z dżemem z mirabelek, grillowane jabłko. Była też wędzona słonina na podpiekanym chlebie okraszona cebulką z grilla. Do tego podaliśmy ser z popiołem bukowym, który przywieźliśmy od lokalnego producenta z Zawady – mówi Marcin Czapka, członek zespołu „Poparzeni Ogniem”.
– Jestem przede wszystkim szczęśliwa, że pokazaliśmy się z dobrej strony. Fajne jest to, że absolwenci z pasją kontynuują szkolne tradycje i angażują się w takie konkursy- mówi Wioletta Walczyk- Weselak, nauczyciel z ZSA-T w Ropczycach i kierownik drużyny.

W zespole byli też: Marcin Czapka, Łukasz Kot, Paweł Szerszeń, Gabriela Czapka i Ewa Kłusek. W Lesznie reprezentowali Powiat Ropczycko – Sędziszowski. – Chciałabym bardzo podziękować zarządowi powiatu za pomoc, ale również panu Bogusławowi Wojnowskiemu, dyrektorowi ZSA-T i innym sponsorom: firmie Vacanceselect i Zakładowi Drzewnemu B.iP. Czapka – podkreśla Wioletta Walczyk- Weselak.
Jak dodaje, konkurs okazał się największym w jakim miała okazję uczestniczyć. – Dla nas to była duża impreza, bo chyba od 17 lat jeżdżę na podobne konkursy, ale po raz pierwszy zmierzyliśmy się z aż 11 ekipami spoza Polski. Międzynarodowe towarzystwo i konkurs wysokiej rangi. Cieszymy się, że mogliśmy się zaprezentować – mówi pani Wioletta i podkreśla: – Jesteśmy wszyscy wdzięczni restauratorowi Piotrkowi Basarze z Dębicy i panu Kazimierzowi Rakowi, cukiernikowi z Rzeszowa, bo udzielili nam bardzo cennych wskazówek przed konkursem.
I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ wygrali Szwedzi, pokonując 26 drużyn z 8 krajów.
kbr
Podobne wpisy