„Mini hamburgery”
Mini hamburgery – urocze koreczki, to coraz częściej hit na domówki i imprezy karnawałowe. Wykonanie jest bardzo proste a swoim wyglądem i smakiem zaskoczą gości.
Składniki:
2 szk mąki pszennej
1/2 szk mleka
2 łyżeczki cukru
20g świeżych drożdży lub
25g roztopionego masła
łyżeczka soli
1 jajko
żółtko + łyżka mleka do posmarowania
sałata strzępiasta lub masłowa
jajka ugotowane na twardo
pomidory koktajlowe lub śliwkowe
szynka lub inna wędlina
łyżeczka ketchupu + łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ciasto ręką lub użyć miksera, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na ok. 0,5cm, kieliszkiem lub małym ringiem wykrawamy kółka. Odstawiamy na chwilkę aby podrosły, następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Lekko przestudzone mini bułeczki przekrawamy na pół, majonez mieszamy z ketchupem i na dolnej połówce robimy kleks z sosu, układamy kawałek sałaty, zwiniętą szynkę, plaster jajka, plaster pomidora znowu kleks z sosu i przykrywamy górą bułeczki.
Smacznego!
Podobne wpisy