hamburgery

„Mini hamburgery”

Mini hamburgery – urocze koreczki, to coraz częściej hit na domówki i imprezy karnawałowe. Wykonanie jest bardzo proste a swoim wyglądem i smakiem zaskoczą gości.

Składniki:

 2 szk mąki pszennej

News will be here

 1/2 szk mleka

 2 łyżeczki cukru

 20g świeżych drożdży lub

 25g roztopionego masła

 łyżeczka soli

 1 jajko

żółtko + łyżka mleka do posmarowania

 sałata strzępiasta lub masłowa

 jajka ugotowane na twardo

 pomidory koktajlowe lub śliwkowe

szynka lub inna wędlina

łyżeczka ketchupu + łyżeczka majonezu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ciasto ręką lub użyć miksera, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na ok. 0,5cm, kieliszkiem lub małym ringiem wykrawamy kółka. Odstawiamy na chwilkę aby podrosły, następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Lekko przestudzone mini bułeczki przekrawamy na pół, majonez mieszamy z ketchupem i na dolnej połówce robimy kleks z sosu, układamy kawałek sałaty, zwiniętą szynkę, plaster jajka, plaster pomidora znowu kleks z sosu i przykrywamy górą bułeczki.

Smacznego!