Reklama

Kucharze z Ropczyc mocni regionalnymi smakami

19/09/2019 09:15
ROPCZYCE Byli uczniowie ropczyckiego Zespołu Szkół AgroTechnicznych z sukcesem wrócili z I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ. W piątek i sobotę, 14 września, rozgrywano je w Lesznie k/Warszawy, w Parku Rozrywki JULINEK. Grupa kucharzy wyszkolonych w Ropczycach, występujących pod szyldem „Poparzeni Ogniem”, w kategorii Danie Narodowe/Regionalne zyskała uznanie jurorów i zajęła III miejsce.   - W tej kategorii zaserwowaliśmy proziaki smarowane masłem i doprawione niedźwiedzim czosnkiem, pasztet wędzony z dżemem z mirabelek, grillowane jabłko. Była też wędzona słonina na podpiekanym chlebie okraszona cebulką z grilla. Do tego podaliśmy ser z popiołem bukowym, który przywieźliśmy od lokalnego producenta z Zawady – mówi Marcin Czapka, członek zespołu „Poparzeni Ogniem”. - Jestem przede wszystkim szczęśliwa, że pokazaliśmy się z dobrej strony. Fajne jest to, że absolwenci z pasją kontynuują szkolne tradycje i angażują się w takie konkursy- mówi Wioletta Walczyk- Weselak, nauczyciel z ZSA-T w Ropczycach i kierownik drużyny. W zespole byli też: Marcin Czapka, Łukasz Kot, Paweł Szerszeń, Gabriela Czapka i Ewa Kłusek. W Lesznie reprezentowali Powiat Ropczycko – Sędziszowski. -  Chciałabym bardzo podziękować zarządowi powiatu za pomoc, ale również panu Bogusławowi Wojnowskiemu,  dyrektorowi ZSA-T i innym sponsorom: firmie Vacanceselect i Zakładowi Drzewnemu B.iP. Czapka – podkreśla Wioletta Walczyk- Weselak. Jak dodaje, konkurs okazał się największym w jakim miała okazję uczestniczyć. - Dla nas to była duża impreza, bo chyba od 17 lat jeżdżę na podobne konkursy, ale po raz pierwszy  zmierzyliśmy się z aż 11 ekipami spoza Polski. Międzynarodowe towarzystwo i konkurs wysokiej rangi. Cieszymy się, że mogliśmy się zaprezentować – mówi pani Wioletta i podkreśla: - Jesteśmy wszyscy wdzięczni restauratorowi Piotrkowi Basarze z Dębicy i panu Kazimierzowi Rakowi, cukiernikowi z Rzeszowa, bo udzielili nam bardzo cennych wskazówek przed konkursem. I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ wygrali Szwedzi, pokonując 26 drużyn z 8 krajów. kbr

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do