Reklama

Salceson na słodko

06/04/2025 14:36

Składniki:

5 jajek (w temp. pokojowej)

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

5 jabłek

garść orzechów

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy i dodajemy do jabłek. Jajka wybijamy – oddzielamy białka od żółtek. W misce przygotowujemy wszystkie sypkie składniki. Po godzinie do jabłek i orzechów dodajemy żółtka, olej i przygotowane wcześniej suche składniki - dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta. Tak wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180℃ około 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego!

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 06/04/2025 14:36
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do