Reklama

Calzone

23/03/2025 09:03

Calzone to pyszna włoska przekąska, której nadzienie można dostosować do własnych upodobań. Oto rozbudowany przepis na calzone z klasycznym nadzieniem, ale z możliwością modyfikacji w zależności od preferencji.

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki

- 25g drożdży świeżych lub 7g suszonych

- 1 szklanka(250ml) ciepłej wody

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- pół łyżeczki cukru

- płaska łyżeczka soli

- 250g tarty ser Pecorino lub Grana Padano ew. riccotta

- 1 kula sera mozzarella

- 1szt cebuli

- ok. 300g pieczarek

- 1szt. papryki czerwonej

- 3-4 ząbki czosnku

- przyprawy: oregano, papryka słodka, sól, pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Na dno miski wsypujemy siedem gramów suchych drożdży lub kruszymy 25 gramów drożdży świeżych. Na drożdże wysypujemy pół łyżeczki cukru. Wlewamy szklankę ciepłej wody. Dodajemy dwie łyżki delikatnej oliwy Wsypujemy dwie i pół szklanki mąki pszennej tortowej lub mąki pszennej na pizzę typ 00. Na koniec dodajemy jeszcze płaską łyżeczkę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasta nie trzeba wyrabiać długo. Ważne, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Ciasto może być lekko klejące. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstawiamy do wyrastania na godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy farsz. Paprykę myjemy i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy lub miażdżymy płaską stroną noża i dodatkowo siekamy. Do miski z warzywami dodajemy przyprawy. Nagrzewamy średniej wielkości patelnię, wlewamy pozostałą oliwę i dodajemy warzywa z przyprawami. Na patelnię dajemy wszystkie warzywa na raz. Podsmażamy bez przykrycia na małej mocy palnika przez 25-30 minut. Całość mieszamy kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe warzywa przekładamy do miski. Wyrośnięte ciasto na pizzę przekładamy na blat obsypany lekko mąką. Ciasto wyrabiamy chwilę, a następnie dzielimy na cztery równe kawałki. Bardzo szybko ciasto zacznie ponownie wyrastać. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy nie większej niż 30 cm. Na jedną połowę placka wykładamy po 1/4 z każdego z przygotowanych serów. Farszu nie wykładamy do samego końca, zostawiamy wolną przestrzeń przy krawędziach, aby ciasto lepiej się nam zlepiło. Połową wolnego ciasta przykrywamy równo część placka z farszem. Bardzo dokładnie sklejamy brzegi a następnie formujemy dowolną falbankę. Można to zrobić palcami lub widelcem. W ten sposób przygotowujemy sobie wszystkie cztery pierogi calzone. Pieczemy po dwa na jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec rozgrzewamy do 200℃ każdego pieroga smarujemy przed wstawieniem do piekarnika roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 25min na środkowej półce piekarnika - funkcja „góra dół”. Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

 

  Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do