Reklama

Bułeczki Angielskie z Bitą Śmietaną i Truskawkami

13/04/2025 15:09

Składniki:

mąka 250 g,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki, 

sól 1/4 łyżeczki,

cukier 50 g,

masło 80 g,

jajko 1 duże, 

ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka, 

mleko pełnotłuste pół szklanki,

śmietanka kremówka 3 łyżki,

mąka do podsypania, 

truskawki 1 kg,

śmietanka kremówka dobrze schłodzona pół litra, 

cukier puder 100 g.

Wykonanie:

Truskawki umyj, pokrój, włóż do miski, zasyp 50 gramami cukru pudru i włóż do lodówki, aby puściły sok. W dużej misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj. Wyjmij ciasto na stolnicę, podsyp mąką i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na 1,5 centymetra i wykrawaj krążki szklanką. Resztki ciasta ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj oraz wytnij krążki. Wyłóż krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem, pędzelkiem posmaruj wierzch każdego krążka śmietanką kremówką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Upieczone wyjmij na kratę, aby przestygły.

Ubij śmietanę z łyżką cukru. Przekrój wystudzone bułeczki na pół, przełóż bitą śmietaną i truskawkami z powstałym sosem,  oprócz cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do