
mąka 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
sól 1/4 łyżeczki,
cukier 50 g,
masło 80 g,
jajko 1 duże,
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka,
mleko pełnotłuste pół szklanki,
śmietanka kremówka 3 łyżki,
mąka do podsypania,
truskawki 1 kg,
śmietanka kremówka dobrze schłodzona pół litra,
cukier puder 100 g.
Truskawki umyj, pokrój, włóż do miski, zasyp 50 gramami cukru pudru i włóż do lodówki, aby puściły sok. W dużej misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj. Wyjmij ciasto na stolnicę, podsyp mąką i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na 1,5 centymetra i wykrawaj krążki szklanką. Resztki ciasta ponownie szybko zagnieć i rozwałkuj oraz wytnij krążki. Wyłóż krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem, pędzelkiem posmaruj wierzch każdego krążka śmietanką kremówką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Upieczone wyjmij na kratę, aby przestygły.
Ubij śmietanę z łyżką cukru. Przekrój wystudzone bułeczki na pół, przełóż bitą śmietaną i truskawkami z powstałym sosem, oprócz cukrem pudrem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie