
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zapach przypraw korzennych unosi się w każdym domu, a w sercach rodzi się radość i ciepło. Jednym z nieodłącznych symboli tych wyjątkowych dni są pierniczki – nie tylko smaczne, ale i pełne uroku, które często zdobią choinki lub czekają na stole w towarzystwie gorącego kakao czy herbaty. Mięciutkie pierniczki świąteczne to przysmak, który pokocha każdy, niezależnie od wieku. Dzięki odpowiedniemu przepisowi i kilku prostym trikom możesz cieszyć się ich idealną konsystencją i smakiem w swoim domu. Sekret miękkości Kluczem do uzyskania miękkich pierniczków jest miód i odpowiednia mieszanka przypraw. Miód nie tylko nadaje im głębokiego, słodkiego smaku, ale także sprawia, że ciasteczka długo pozostają świeże. Przyprawy takie jak cynamon, imbir, goździki i kardamon nadają pierniczkom wyjątkowy aromat, który od razu kojarzy się ze świątecznym klimatem. Równie ważny jest czas pieczenia. Miękkie pierniczki wymagają delikatnego traktowania – najlepiej piec je krótko, w dobrze nagrzanym piekarniku. Nadmierne pieczenie może spowodować, że staną się kruche i stracą swoją charakterystyczną wilgotność.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 margaryna do pieczenia
3 łyżki oleju lub smalcu
1 szklanka śmietany 18%
1 opakowanie dobrej jakości przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki miodu prawdziwego
3 całe jajka
3 żółtka
3 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki amoniaku ( rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka)
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy z miodem i studzimy. W miseczce ubijamy jajka z żółtkami i cukrem, gdy ubite dodajemy śmietanę, olej i dalej ubijamy do zmieszania składników. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie do suchych składników dodajemy ubite jajka z cukrem i śmietaną, amoniak rozpuszczony w mleku, wystudzony miód z margaryną i mieszamy ciasto ( można wymieszać ręką). Ciasto wychodzi bardzo rzadkie. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki ( możemy ciasto w lodówce przetrzymywać kilka dni). Drugiego dnia nabieramy ciasto partiami na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinamy foremkami pierniczki. Przekładamy pierniczki na natłuszczoną blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C z termoobiegiem.
Po wystygnięciu lukrujemy.
Składniki na Lukier królewski:
1 duże białko
200 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Cukier puder przesiewamy do miski przez drobne siteczko.
Sok z cytryny cedzimy, aby pozbyć się pestek i miąższu.
Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko musimy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 15-20 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.
Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki, bo one są mocne), zakręcamy mocno, związujemy, odcinamy delikatnie rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy pierniczki.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie