Reklama

Gotowany schab w galarecie

20/09/2025 12:02

Składniki na galaretę:

Kości kruche stawowe – 1kg

Włoszczyzna – 400g

Cebula – 50g

Ziele angielskie, liść laurowy, sól – do smaku

Woda – 2500 ml

Żelatyna – 40g

Do klarowania galarety:

Ocet – 20ml

Białko – 4szt.

 

Składniki na schab gotowany:

Schab bez kości – 1,5kg

Woda – 2000ml

Cukier – 25g

Sól – 160g

pieprz czarny mielony i ziarnisty, majeranek – do smaku

 

Przygotowanie galarety:

Przeprowadzamy obróbkę wstępną surowców. Cebulę rumienimy nad palnikiem lub na patelni. Z kości, warzyw i przypraw gotujemy esencjonalny wywar. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa przewidzianej wody się wygotuje. Wywar cedzimy, studzimy i usuwamy tłuszcz, następnie wywar klarujemy. Wlewamy ocet do wywaru, ubijamy białka i dodajemy do wywaru, powoli podgrzewamy. Mieszamy cały czas i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do całkowitego sklarowania. Przecedzamy przez gęste sito lub przez sito wyłożone gazą. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnego wywaru, resztę wywaru podgrzewamy i rozpuszczamy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do studzenia.

 

Przygotowanie schabu:

Przeprowadzamy obróbkę wstępną mięsa; schab nakłuwamy za pomocą szpikulca lub wykałaczki do szaszłyków. Wodę zagotowujemy z przyprawami, do wrzącej wody wkładamy schab  gotujemy 6 minut (czas liczymy od chwili zagotowania) pozostawiamy schab w wodzie, w której się gotował, do ostudzenia. W tej samej wodzie ponownie zagotowujemy schab i gotujemy przez 3 minuty i znów pozostawiamy do ostudzenia. Schab kroimy w plastry i układamy na półmisku, dekorujemy i zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do