Obraz1

Rolada ze schabu z boczkiem i mięsem mielonym

Składniki:

1,2 kg schabu bez kości

1 łyżeczka tymianku

News will be here

sól, pieprz do smaku

300 g boczku w plasterkach

400 g mięsa mielonego z łopatki

1 jajko

0,5 łyżeczki bazylii

0,5 łyżeczki tymianku

0,5 łyżeczki majeranku

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z białych włókien, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozcinamy wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbijamy z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Na przyprawiony schab układamy plasterki boczku. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozkładamy mięso na boczku pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwijamy roladę a następnie zawijamy ją ciasno w folię aluminiową. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190℃ 1 godzinę. Rozcinamy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zrumieni. Wyjmujemy mięso z piekarnika i odstawiamy na ok. 20minut, aby zapobiec wyciekowi soków z wnętrza rolady. Roladę można podać na ciepło lub na zimno.

  Smacznego!