Obraz1

Kanelbullar – drożdżówki z cukrową posypką

Składniki:

3 szklanki mąki (500 g) + do podsypywania

1/2 szklanki drobnego cukru (np. cukier drobny Diamant)

News will be here

1/2 kostki masła (100 g)

1 szklanka mleka (250 ml)

ok. 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)

1 jajko

1 łyżeczka mielonego kardamonu

szczypta soli

Kanelbullar – nadzienie:

1/2 kostki masła o temp. pokojowej (100 g)

1/2 szklanki drobnego cukru (np. cukier drobny Diamant)

3 łyżeczki mielonego cynamonu

dodatkowo: rozmącone jajko lub żółtko

dodatkowo: cukier do posypania

Przygotowanie:

Do szklanki lub miseczki rozkruszamy drożdże. Do drożdży dodajemy łyżkę mleka i łyżeczkę drobnego cukru. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (zajmie to ok. 10-15 minut).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kardamon, sól i cukier – mieszamy łyżką. W rondelku rozpuszczamy pół kostki masła. Gdy się całkowicie rozpuści, zdejmujemy je z ognia i wlewamy do niego szklankę mleka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wbijamy jajko. Mieszamy i dodajemy zawartość rondelka do mąki. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie posypujemy mąką dłonie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto – gdyby zbyt mocno lepiło się do rąk, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto odkładamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia (najlepiej nakryć je bawełnianą ściereczką).

 Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie. Do połowy kostki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) dodajemy drobny cukier i cynamon. Mieszamy i ugniatamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, miękką masę (można też zmiksować). Ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, aby je odgazować i na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy na duży prostokąt. Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe nadzienie. Podnosimy krótszy bok ciasta i jednym ruchem składamy całe ciasto na pół. Wałkujemy, aby uzyskać prostokąt. Za pomocą radełka, noża, lub nożyka do pizzy dzielimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek łapiemy za brzegi i jedną ręką kilkukrotnie obracamy – tworząc spiralę. Następnie układamy w kształt ślimaka – zaczynając od środka. Gotowe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem lub żółtkiem. Posypujemy grubym cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy bułeczki ok. 8-10 minut.

    Smacznego!