Obraz1

Muffiny jajeczne idealne na śniadanie

Składniki (6 muffin jajecznych):

12 plastrów boczku

 4 duże jajka

News will be here

 1 cebula

 1 pomidor

2 garście świeżego szpinaku

1 łyżeczka masła lub oliwy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle do zeszklenia. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli –przesmażamy razem 1-2 min. dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze około 2min. i odstawiamy do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę do muffinek wykładamy plastrami boczku „na krzyż”.

Jajka wybijamy, roztrzepujemy,  mieszamy z warzywami i przyprawiamy. Masą wypełniamy przygotowaną formę, zakładamy na wierzch zwisające końce boczku. Pieczemy 20min.

Do przygotowania muffin możemy wykorzystać cukinię, paprykę, ewentualnie dodać również startego sera w zależności od naszych preferencji smakowych.

Smacznego!