Muffiny jajeczne idealne na śniadanie
Składniki (6 muffin jajecznych):
12 plastrów boczku
4 duże jajka
1 cebula
1 pomidor
2 garście świeżego szpinaku
1 łyżeczka masła lub oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle do zeszklenia. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli –przesmażamy razem 1-2 min. dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze około 2min. i odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę do muffinek wykładamy plastrami boczku „na krzyż”.
Jajka wybijamy, roztrzepujemy, mieszamy z warzywami i przyprawiamy. Masą wypełniamy przygotowaną formę, zakładamy na wierzch zwisające końce boczku. Pieczemy 20min.
Do przygotowania muffin możemy wykorzystać cukinię, paprykę, ewentualnie dodać również startego sera w zależności od naszych preferencji smakowych.
Smacznego!
Podobne wpisy