Obraz1

Wieprzowina po chińsku

Składniki:

500 g polędwiczek wieprzowych

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 czerwona papryka lub po połowie żółtej i czerwonej

1 nieduża cebula

1 marchewka

1 por

2 ząbki czosnku

1 mała papryczka chili

4 cm kawałek imbiru

3 łyżki oleju roślinnego

200 g ryżu do podania

Składniki na sos:

4 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)

3 łyżki wody

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Białą błonę na zewnętrznej stronie polędwiczki odcinamy, mięso przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Nastawiamy ryż do gotowania zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w nieco większą kostkę, marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie słupki, tak samo kroimy pora. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki, następnie drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce. W woku lub w wysokiej, dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy wszystkie przygotowane warzywa i mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjmujemy i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę oleju i wrzucamy polędwiczkę, zwiększamy ogień do dużego i smażymy przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała. Wkładamy z powrotem warzywa i wszystko mieszamy, następnie wlewamy sos. Gotujemy przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę mieszamy. Wykładamy danie na talerze, obok kładziemy ryż, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Smacznego!