Obraz1

Kurczak w czerwonym winie

Składniki:

Kurczak lub udka – 1,2 kg

Wędzony boczek w plastrach – 100 g

Cebula – 100 g

Marchew – 100 g

Czosnek – 2 ząbki

Olej lub masło klarowane – 40ml/g

Mąka pszenna – 30 g

Wino czerwone wytrawne – 300 ml

Pieczarki – 200 g

Dymka lub małe cebulki – 200 g

Liść laurowy, 2 gałązki tymianku 1 łodyga selera naciowego, 4 gałązki natki pietruszki

Czekolada gorzka – 4 kostki

Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Przeprowadzamy obróbkę wstępną surowców. Kurczaka lub udka dzielimy na porcje. Marchew kroimy na cząstki, czosnek kroimy na pół, boczek kroimy w kostkę. Tymianek, seler, liść laurowy i natkę pietruszki związujemy nicią bawełnianą w pęczek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości przewidzianej w recepturze), dodajemy boczek i całą niepokrojoną cebulę (100g) smażymy mieszając do zrumienienia. Cebulę i boczek wyjmujemy i odkładamy na talerz. Kawałki kurczaka solimy i oprószamy mąką, smażymy na pozostałym na patelni tłuszczu po usmażeniu boczku i cebuli; do kurczaka dodajemy wino, boczek z cebulą, marchew, czosnek i bukiet aromatyczny – dusimy kurczaka do miękkości. Pieczarki (tylko kapelusze) kroimy na ćwiartki, małe cebulki zalewamy na minutę wrząca wodą, następnie przelewamy zimną i obieramy z łusek. Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz, dodajemy pieczarki i cebulki – smażymy do zrumienienia ciągle mieszając. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy pieczarki z cebulkami i dusimy wszystko około 5 minut. Kawałki kurczaka wyjmujemy na półmisek. Z garnka wyjmujemy bukiet ziół, dużą cebulę i marchew. Do sosu wrzucamy czekoladę i mieszamy żeby się rozpuściła. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka porcjujemy polewamy sosem i podajemy z boczkiem, cebulką i pieczarkami.

  Smacznego!