Kurczak w czerwonym winie
Składniki:
Kurczak lub udka – 1,2 kg
Wędzony boczek w plastrach – 100 g
Cebula – 100 g
Marchew – 100 g
Czosnek – 2 ząbki
Olej lub masło klarowane – 40ml/g
Mąka pszenna – 30 g
Wino czerwone wytrawne – 300 ml
Pieczarki – 200 g
Dymka lub małe cebulki – 200 g
Liść laurowy, 2 gałązki tymianku 1 łodyga selera naciowego, 4 gałązki natki pietruszki
Czekolada gorzka – 4 kostki
Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną surowców. Kurczaka lub udka dzielimy na porcje. Marchew kroimy na cząstki, czosnek kroimy na pół, boczek kroimy w kostkę. Tymianek, seler, liść laurowy i natkę pietruszki związujemy nicią bawełnianą w pęczek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę ilości przewidzianej w recepturze), dodajemy boczek i całą niepokrojoną cebulę (100g) smażymy mieszając do zrumienienia. Cebulę i boczek wyjmujemy i odkładamy na talerz. Kawałki kurczaka solimy i oprószamy mąką, smażymy na pozostałym na patelni tłuszczu po usmażeniu boczku i cebuli; do kurczaka dodajemy wino, boczek z cebulą, marchew, czosnek i bukiet aromatyczny – dusimy kurczaka do miękkości. Pieczarki (tylko kapelusze) kroimy na ćwiartki, małe cebulki zalewamy na minutę wrząca wodą, następnie przelewamy zimną i obieramy z łusek. Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz, dodajemy pieczarki i cebulki – smażymy do zrumienienia ciągle mieszając. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy pieczarki z cebulkami i dusimy wszystko około 5 minut. Kawałki kurczaka wyjmujemy na półmisek. Z garnka wyjmujemy bukiet ziół, dużą cebulę i marchew. Do sosu wrzucamy czekoladę i mieszamy żeby się rozpuściła. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka porcjujemy polewamy sosem i podajemy z boczkiem, cebulką i pieczarkami.
Smacznego!
Podobne wpisy