Obraz1

„Szybkie pączki” na tłusty czwartek

Składniki:

1,20 kg maki pszennej

12 dkg drożdży

½ szklanki cukru

½ kostki margaryny

1 cukier waniliowy

olejek rumowy lub 2 łyżki rumu

½ kg ugotowanych ziemniaków

3 jajka

1 szklanka ciepłego mleka

Z powyższej ilości składników wychodzi około 50-60 pączków.

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z cukrem, dodać mleko. Ugotowane, odcedzone, ciepłe ziemniaki rozgnieść tłuczkiem razem z margaryną. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm – 2 cm, nałożyć dowolne, ulubione nadzienie (marmolada, czekolada, konfitura z róży, budyń itp.) i przykryć drugą częścią ciasta, a następnie wykrawać pączki literatką. Można również wykroić dwa krążki, nałożyć nadzienie i skleić brzegi jak pierogi. Nie czekamy na wyrośnięcie tylko od razu smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!