Obraz1

„Świąteczny keks”- ciasto pełne orzechów i kandyzowanych owoców

Składniki:

– 5 jajek

– 250 g margaryny

News will be here

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-5 łyżek mleka

– kilka kropel aromatu rumowego

– 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

– 200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli

Lukier:

– 3 łyżki soku z cytryny

– szklanka cukru pudru

– bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Dokładnie mieszamy.

Bakalie sparzamy, odsączamy i obtaczamy w łyżce mąki (co zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta), dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą i bakaliami.

Do podłużnej formy na keks (o dł. 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polewamy keks i obsypujemy pokrojonymi bakaliami.

Smacznego!