Obraz1

„Mięciutkie pierniczki”- przygotujesz je szybko i łatwo

Składniki:

1 kg mąki pszennej,
1 margaryna do pieczenia,
3 łyżki oleju lub smalcu,
1 szklanka śmietany 18%,
1 opakowanie dobrej jakości
przyprawy do pierników,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
2 szklanki miodu prawdziwego,
3 całe jajka,
3 żółtka,
3 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki amoniaku
(rozpuszczamy w 3 łyżkach
mleka),
1 szklanka cukru.


Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy z miodem i studzimy. W miseczce ubijamy jajka z żółtkami i cukrem, gdy będą ubite, dodajemy śmietanę, olej i dalej ubijamy do zmieszania składników. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy sodę, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie do suchych składników dodajemy ubite jajka z cukrem i śmietaną, amoniak rozpuszczony w mleku, wystudzony miód z margaryną i mieszamy ciasto (można wymieszać ręką). Ciasto wychodzi bardzo
rzadkie. Wstawiamy je na noc do lodówki (możemy ciasto w lodówce przetrzymywać kilka dni). Drugiego dnia nabieramy ciasto partiami na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinamy foremkami pierniczki. Przekładamy pierniczki na natłuszczoną blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃ z termoobiegiem. Po wystygnięciu lukrujemy.

News will be here


Składniki na lukier królewski:
1 duże białko,
200 g cukru pudru,
kilka kropel soku z cytryny.
Wykonanie:

Cukier puder przesiewamy do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny cedzimy, aby pozbyć się pestek i miąższu. Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko musimy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny
do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok.
15-20 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki, należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy
po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki, a cukier puder ma być niewyczuwalny. Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego (najlepiej
takiego na mrożonki, bo one są mocne), zakręcamy mocno, związujemy, odcinamy delikatnie rożek, tak
aby powstał malutki otworek i dekorujemy pierniczki.
Smacznego!