Obraz1

„Kolorowe naleśniki”- świetnie się sprawdzą jako przekąska na każdej imprezie

Składniki:

Farsz:

1 pierś kurczaka

News will be here

1 szczypta soli

1 szczypta pieprzu

oliwa z oliwek do smażenia

1 ząbek czosnku

1 cebula

½ papryki

1 mała cukinia

1 szczypta kuminu

½ łyżeczki imbiru mielonego

100g żółtego sera

Ciasto  naleśnikowe:

1 łyżka masła

200 ml mleka

80 ml wody

150 g  maki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka kurkumy

1 garść świeżego szpinaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Czosnek i cebulę drobno siekamy, paprykę i cukinię kroimy w drobne paski i dodajemy do kurczaka. Delikatnie obsmażamy. Doprawiamy kuminem i imbirem.

Farsz studzimy i dodajemy straty na tarce o grubych oczkach ser.

Ciasto naleśnikowe:

Do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jajo i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Ciasto dzielimy na dwie części, przelewając do dwóch oddzielnych misek: do jednej dodajemy kurkumę i miksujemy, do drugiej- drobno posiekany szpinak i również miksujemy.

Do obu misek dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Naleśniki smażymy  na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz układamy na naleśnikach, zawijamy je, delikatnie opiekając na suchej patelni (można również piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 3-4 min).

Gotowe naleśniki kroimy na mniejsze kawałki, układając naprzemiennie żółte i zielone na talerzu.

Można podawać z sosami.

Smacznego!