„Kolorowe naleśniki”- świetnie się sprawdzą jako przekąska na każdej imprezie
Składniki:
Farsz:
1 pierś kurczaka
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
oliwa z oliwek do smażenia
1 ząbek czosnku
1 cebula
½ papryki
1 mała cukinia
1 szczypta kuminu
½ łyżeczki imbiru mielonego
100g żółtego sera
Ciasto naleśnikowe:
1 łyżka masła
200 ml mleka
80 ml wody
150 g maki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
1 garść świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Czosnek i cebulę drobno siekamy, paprykę i cukinię kroimy w drobne paski i dodajemy do kurczaka. Delikatnie obsmażamy. Doprawiamy kuminem i imbirem.
Farsz studzimy i dodajemy straty na tarce o grubych oczkach ser.
Ciasto naleśnikowe:
Do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jajo i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Ciasto dzielimy na dwie części, przelewając do dwóch oddzielnych misek: do jednej dodajemy kurkumę i miksujemy, do drugiej- drobno posiekany szpinak i również miksujemy.
Do obu misek dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Naleśniki smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz układamy na naleśnikach, zawijamy je, delikatnie opiekając na suchej patelni (można również piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 3-4 min).
Gotowe naleśniki kroimy na mniejsze kawałki, układając naprzemiennie żółte i zielone na talerzu.
Można podawać z sosami.
Smacznego!
Podobne wpisy