Obraz1

Kiełbasa zapiekana z warzywami w pomidorach

Składniki:

4 laski kiełbasy np. podgórska, głogowska

pół dużego pora (biała część)

2 duże marchewki

2 duże pietruszki

2 łodygi selera naciowego

500ml przecieru pomidorowego z kartonika

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

szczypta cukru

sól, pieprz, zioła, np. majeranek, tymianek – do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (góra dół). Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w spore kawałki. Selera również myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Pora kroimy w półplastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na niej kiełbasę, aż zacznie się robić rumiana (możemy ją nieco ponacinać). Zdejmujemy kiełbasę z ognia i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tę samą patelnię wylewamy jeszcze trochę oleju, wrzucamy pora i czosnek, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Podlewamy niewielką ilością wody, a następnie przyprawiamy do smaku. Dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Warzywa z sosem wlewamy do naczynia z kiełbasą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Nasze danie możemy podać z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.

Smacznego!