Kiełbasa zapiekana z warzywami w pomidorach
Składniki:
4 laski kiełbasy np. podgórska, głogowska
pół dużego pora (biała część)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 łodygi selera naciowego
500ml przecieru pomidorowego z kartonika
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta cukru
sól, pieprz, zioła, np. majeranek, tymianek – do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (góra dół). Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w spore kawałki. Selera również myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Pora kroimy w półplastry, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na niej kiełbasę, aż zacznie się robić rumiana (możemy ją nieco ponacinać). Zdejmujemy kiełbasę z ognia i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tę samą patelnię wylewamy jeszcze trochę oleju, wrzucamy pora i czosnek, mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Podlewamy niewielką ilością wody, a następnie przyprawiamy do smaku. Dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Warzywa z sosem wlewamy do naczynia z kiełbasą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Nasze danie możemy podać z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.
Smacznego!
Podobne wpisy