Obraz1

Delikatne kokosanki 

Składniki:

4 białka średnich jajek – około 0,5 szklanki białek

3 szklanki drobnych wiórków kokosowych – 300 g

News will be here

trochę ponad pół szklanki drobnego cukru – około 150 g

kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego

szczypta soli

Wykonanie:

Z czterech średniej wielkości białek otrzymamy około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodajemy małą szczyptę soli i zaczynamy ubijać białka. Białka ubijamy mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększamy. Białka ubijamy nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Zaczynamy dodawać cukier. Po każdej łyżce miksujemy białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksujemy całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodajemy pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Do ubitego białka dodajemy kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie mieszamy sztywną masę bezową. Dodajemy trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów. Mieszamy i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieramy łyżką. Formujemy w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Takie kokosanki układamy jedna obok drugiej na papierze. 

Formę z kokosankami umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki pieczemy tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdzamy, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone.

  Smacznego!