ciasteczka

Pyszne kruche ciasteczka z migdałami 

Składniki:
350 g mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka, duże
200 g masła, zimnego
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
100 g płatków migdałowych
2 białka
cukier kryształ do oprószenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Wykrawamy foremką lub kieliszkiem. Smarujemy wierzch białkiem, oprószamy cukrem i płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temp. 180° C przez ok. 15 min do zarumienienia.


Smacznego!