Obraz1

Pieczona gęś z borowikami w chrupiącej pierzynce 

Pieczona gęś

Składniki:

Tusza gęsi około 4 kg

News will be here

1 kg jabłek

50 g żurawiny suszonej

2 pory

1 łyżka majeranku

Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przyprawami nacieramy gęś w środku i na zewnątrz. Jabłka kroimy w ćwiartki i wybieramy gniazda nasienne. Pory kroimy w paski. Pokrojone składniki przekładamy do miski i mieszamy z żurawiną. Powstałym farszem faszerujemy gęś. Tak przygotowany drób układamy na brytfannie i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy około 3 godziny i 30 minut.

Borowiki w chrupiącej pierzynce

Składniki:

½ kg borowików (świeże lub mrożone)

1 średnia cebula

Pół kostki masła

2 jajka

1 kg ziemniaków

10 dag mąki pszennej

15 dag mąki ziemniaczanej

Natka pietruszki

Smalec do smażenia

Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz

Borowiki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją do momentu zarumienienia. Później dodajemy borowiki i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, smażymy około 15 minut.

Ciasto

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy są zimne dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placki o grubości około pół centymetra. Na środek kładziemy przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki powstałego pieroga. Tak przygotowane pierogi pieczemy na gorącym smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.

Sałatka z buraków

Składniki:

3 świeże buraki ćwikłowe

5 kiszonych ogórków

Natka pietruszki

Jabłko

1 średnia cebula

Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach buraki, jabłko i ogórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!