Pieczona gęś z borowikami w chrupiącej pierzynce
Pieczona gęś
Składniki:
Tusza gęsi około 4 kg
1 kg jabłek
50 g żurawiny suszonej
2 pory
1 łyżka majeranku
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przyprawami nacieramy gęś w środku i na zewnątrz. Jabłka kroimy w ćwiartki i wybieramy gniazda nasienne. Pory kroimy w paski. Pokrojone składniki przekładamy do miski i mieszamy z żurawiną. Powstałym farszem faszerujemy gęś. Tak przygotowany drób układamy na brytfannie i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy około 3 godziny i 30 minut.
Borowiki w chrupiącej pierzynce
Składniki:
½ kg borowików (świeże lub mrożone)
1 średnia cebula
Pół kostki masła
2 jajka
1 kg ziemniaków
10 dag mąki pszennej
15 dag mąki ziemniaczanej
Natka pietruszki
Smalec do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz
Borowiki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją do momentu zarumienienia. Później dodajemy borowiki i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, smażymy około 15 minut.
Ciasto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy są zimne dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placki o grubości około pół centymetra. Na środek kładziemy przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki powstałego pieroga. Tak przygotowane pierogi pieczemy na gorącym smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.
Sałatka z buraków
Składniki:
3 świeże buraki ćwikłowe
5 kiszonych ogórków
Natka pietruszki
Jabłko
1 średnia cebula
Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach buraki, jabłko i ogórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Podobne wpisy