Obraz1

Plastry jabłek smażone w cieście drożdżowym 

Składniki:

1 szklanka (150 g) mąki pszennej

1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego

10 g świeżych drożdży lub 3 g (1 łyżeczka) suchych drożdży

1 łyżeczka (4 g) cukru

szczypta soli

4 jabłka

olej do smażenia

cukier puder( do posypania)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz jabłek, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, tak, żeby drożdże się rozpuściły i nie było grudek. Odstawiamy na 10 minut. W między czasie obieramy jabłka, kroimy w plastry i wycinam gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni. Smażymy około 6 minut (aż ładnie się zarumienią), po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy jabłka z patelni, układamy na ręczniku papierowym i delikatnie dociskamy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smażymy kolejne partie, dolewając oleju jeśli będzie potrzebny. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!