obwarzanki_n

Krakowskie obwarzanki

Składniki na 4 obwarzanki:
450 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki
szczypta soli
2 1/2 łyżki cukru
1 op. drożdży instant (8g)
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
Dodatkowo:
1 łyżka cukru szczypta soli, mak, czarnuszka, sól grubo ziarnista lub sezam do posypania 1 rozmącone jajko, do posmarowania
Przygotowanie:
Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wsypujemy 2 i 1/2 łyżki cukru i drożdże instant. Mieszamy, aż drożdże
i cukier się rozpuszczą – mleko zmieni kolor na lekko brązowy. Mąki mieszamy z solą. Dodajemy do mleka, wlewamy roztopione masło i rozmącone jajko. Zagniatamy 5-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne,
jednolite i będzie swobodnie odchodzić od ręki i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczek o długości ok. 30 cm. Bierzemy dwa wałeczki i zwijamy je ze sobą w warkocz, a następnie łączymy oba końce. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W szerokim
garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżkę cukru i szczyptę soli. Uformowane ciasto obwarzamy, czyli pojedynczo kładziemy na wrzątku i obgotowujemy około 1 minuty. Przy pomocy łyżki
cedzakowej wyciągamy i kładziemy na blaszkę. Gdy wszystkie obwarzanki będą już obwarzone, smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, solą gruboziarnistą lub makiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy i pozostawiamy do
całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!