Bardzo smaczne ciasto z orzechami, powidłem i masą cytrynową
Składniki:
Kruche ciasto:
4 żółtka
1 kostka margaryny
40 dag maki pszennej
cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Pianka orzechowa:
1 szklanka posiekanych niezbyt drobno orzechów
4 białka
1 szklanka cukru
Masa cytrynowa:
1 kostka margaryny
20 dag cukru pudru
1 żółtko ( z jajka wcześniej sparzonego we wrzątku)
3 łyżki kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny
Ponadto:
powidła śliwkowe
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta kruchego:
Z podanych składników na ciasto – zarabiamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na dwie jednakowe części. Wałkujemy i wykładamy na jednakowe blaszki o wymiarach 23 x 33, które wstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową.
Wykonanie masy orzechowej:
Orzechy, siekamy, ale nie za drobno. Białka ubijamy z cukrem. Orzechy wsypujemy do piany. Delikatnie mieszamy. Na schłodzone ciasta wykładamy powidło, smarujemy dość cienko. Na powidło wykładamy piankę orzechową i rozsmarowujemy, a na wierzch posypujemy po garści orzechów. Obydwa ciasta pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok 30 min. Ciasta wyciągamy i, po wystudzeniu, składamy masą cytrynową.
Wykonanie masy cytrynowej:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkiem do białości mikserem, następnie dodajemy sok z cytryny i po łyżce śmietany. Ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na jedno z ciast i przykrywamy drugim, orzechami do wierzchu. Schładzamy.
Smacznego!
Podobne wpisy