ciasto

Bardzo smaczne ciasto z orzechami, powidłem i masą cytrynową

Składniki:

Kruche ciasto:

4 żółtka

News will be here

1 kostka margaryny

40 dag maki pszennej

cukier waniliowy

1 łyżka proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

Pianka orzechowa:

1 szklanka posiekanych niezbyt drobno orzechów

4 białka

1 szklanka cukru

Masa cytrynowa:

1 kostka margaryny

20 dag cukru pudru

1 żółtko ( z jajka wcześniej sparzonego we wrzątku)

3 łyżki kwaśnej śmietany

sok z połowy cytryny

Ponadto:

powidła śliwkowe

orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Wykonanie ciasta kruchego:

Z podanych składników na ciasto – zarabiamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na dwie jednakowe części. Wałkujemy i wykładamy na jednakowe blaszki o wymiarach 23 x 33, które wstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową.

Wykonanie masy orzechowej:

Orzechy, siekamy, ale nie za drobno. Białka ubijamy z cukrem. Orzechy wsypujemy do piany. Delikatnie mieszamy. Na schłodzone ciasta wykładamy powidło, smarujemy dość cienko. Na powidło wykładamy piankę orzechową i rozsmarowujemy, a na wierzch posypujemy po garści orzechów. Obydwa ciasta pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok 30 min. Ciasta wyciągamy i, po wystudzeniu, składamy masą cytrynową.

Wykonanie masy cytrynowej:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkiem do białości mikserem, następnie dodajemy sok z cytryny i po łyżce śmietany. Ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na jedno z ciast i przykrywamy drugim, orzechami do wierzchu. Schładzamy.

Smacznego!