Włoski deser Tiramisu
Składniki:
- ok. 250g biszkoptów podłużnych
- 500g serka mascarpone
- 3- 5 świeżych jaj (dałam 3 rozmiar L)
- 50g cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
- 250ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kawę espresso. Przelewamy ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy likier Amaretto.
Oddzielamy żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie, dodajemy serek mascarpone i krótko razem miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką z masą żółtkową z mascarpone.
Biszkopty zanurzamy pojedynczo, na krótko, w kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w szklanych lampkach lub szklankach. Na biszkopty wykładamy trochę masy. Wyrównujemy. Na masie układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykrywamy masą. Czynność powtarzamy do zapełnienia lampek lub szklanek.. Całość wstawiamy na co najmniej 5 godz. do lodówki.
Przed podaniem oprószamy kakao.
Smacznego!
Podobne wpisy