pomidory

Pomidory faszerowane

Składniki:

– Tuńczyk w oleju- 200g

– duże pomidory, jednakowe- 5 szt.

– seler naciowy – 100g

– por – 100g

– dymka – 100g

– jajo ugotowane na twardo – 1 szt.

– groszek mrożony – 30 g

– papryka żółta, zielona i czerwona – po jednym strąku

– majonez – 60 g

– sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

Por, seler i dymkę kroimy w jak najcieńsze plasterki, a papryki w kostkę. Zagotowujemy w garnku wodę , wrzucamy groszek, gotujemy 5 min. Dodajemy pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i gotujemy 2 min. Odcedzamy i studzimy. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kosteczkę dodajemy do warzyw, dodajemy jeszcze majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Kawałki tuńczyka odsączamy i łączymy z sałatką, lekko mieszamy widelcem. Pomidory dzielimy na połówki, wybieramy miąższ, siekamy i dodajemy jeszcze do sałatki. Połówki pomidorów napełniamy sałatką i ozdabiamy listkami selera naciowego.

  Smacznego!