Pomidory faszerowane
Składniki:
– Tuńczyk w oleju- 200g
– duże pomidory, jednakowe- 5 szt.
– seler naciowy – 100g
– por – 100g
– dymka – 100g
– jajo ugotowane na twardo – 1 szt.
– groszek mrożony – 30 g
– papryka żółta, zielona i czerwona – po jednym strąku
– majonez – 60 g
– sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Por, seler i dymkę kroimy w jak najcieńsze plasterki, a papryki w kostkę. Zagotowujemy w garnku wodę , wrzucamy groszek, gotujemy 5 min. Dodajemy pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, i gotujemy 2 min. Odcedzamy i studzimy. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kosteczkę dodajemy do warzyw, dodajemy jeszcze majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Kawałki tuńczyka odsączamy i łączymy z sałatką, lekko mieszamy widelcem. Pomidory dzielimy na połówki, wybieramy miąższ, siekamy i dodajemy jeszcze do sałatki. Połówki pomidorów napełniamy sałatką i ozdabiamy listkami selera naciowego.
Smacznego!
Podobne wpisy