Obraz1

Ciasto „jajo sadzone”

Składniki:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

500 g twarogu sernikowego, mielonego

250 g serka mascarpone, schłodzonego

200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

2 łyżki soku z cytryny

1 opakowanie przeźroczystej galaretki np. winogronowej (na 500 ml wody)

6 łyżek cukru pudru

2 małe puszki moreli w syropie

500 ml syropu z moreli

3,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Sposób przygotowania:

Blachę o wymiarach 24×28 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy wykładamy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Morele odsączamy na sitku. Sok należy zachować. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przekładamy twaróg, serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno i odstawiamy na bok. Do ubitej masy serowej dodajemy stopniowo przestudzoną galaretkę i mieszamy, uważając, żeby masa nam się nie zważyła. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Część masy (ok. 1/3)  wykładamy na biszkopty, przykrywając je. Morele z jednej puszki układamy na masie wypukłą stroną do góry i przykrywamy resztą masy. Na wierzch układamy w równych odstępach morele z drugiej puszki, lekko wciskając w masę. Ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy galaretkę na bazie syropu z moreli. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami syropu i odstawiamy do napęcznienia. Pozostały syrop zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.  Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją na masę serową z morelami. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po stężeniu kroimy w kwadraty.

Smacznego!