rolada

Rolada z indyka z porami i chili

Składniki:

Podstawowe składniki

– 1 kg filet z piersi indyka

– 1 szt. pora -biała część

– 100 g sera żółtego

– 50 g oliwek czarnych lub zielonych

– 1 szt. papryczki chili

-20 g masła

– sól, pieprz,

– kolendra świeża,

– zielona pietruszka

Wykonanie:

Filet z indyka rozcinamy nożem żeby uzyskać duży płat, rozbijamy go delikatnie nadając kształt prostokąta. Oprószamy solą i pieprzem. Pory kroimy w półpierścienie, a papryczkę w drobną kostkę, usuwając wcześniej pestki i przesmażamy na maśle klarowanym. Zioła oraz oliwki rozdrabniamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Trochę płynnego masła rozsmarowujemy na płacie mięsa. Składniki farszu ( por, papryczka, zioła, oliwki, ser) mieszamy, doprawiamy do smaku i rozsmarowujemy na płacie mięsa, całość zwijamy, ciasno owijamy sznurkiem i polewamy pozostałym, masłem. Roladę pieczemy około 40 min w temperaturze 200 st. C, często skrapiamy wytworzonym sosem i wodą. Podajemy na gorąco lub na zimno jako zakąskę.

Smacznego!